Adviezen mediagebruik baby's

Steeds vaker krijgen baby's even een telefoon of tablet om rustig te worden. Het is voor jou als ouder natuurlijk handig als je hierdoor even iets anders kunt doen. Bedenk wel dat je kind er niks van leert. Met jou praten en samen zijn is veel beter voor je kind.

Het advies van specialisten

Een groep Nederlandse artsen adviseert om baby's helemaal weg te houden van beeldschermen. Ze hebben het voor hun ontwikkeling namelijk niet nodig. Je baby kan door een beeldscherm overprikkeld raken. Ook is het led-licht van telefoons en tablets niet goed voor de ogen van je baby. Als jij wel media wilt gebruiken voor je baby, doe dit dan bewust. Laat je baby in ieder geval nooit alleen met een beeldscherm, maar doe het samen en praat erbij.

Beeldschermen en ontwikkeling

Je baby leert door al zijn zintuigen te gebruiken. Vooral horen, kijken en voelen zijn belangrijk. Je baby onderzoekt vaak eerst met de mond. De gezichten en stemmen van mensen zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Jouw stem is het allerbelangrijkste geluid. Van beeldschermen leert je baby nog niks. Door de felle kleuren en beweging trekt de tv of telefoon wel meteen de aandacht. Het leidt je baby dus vooral af.

Speciaal voor kinderen vanaf één jaar

Laat je kind alleen kijken naar tv-programma's of apps die speciaal voor heel jonge kinderen gemaakt zijn. Dat zijn programma's met simpele beelden, een heel langzaam tempo en zonder harde geluiden. Hierdoor kan je kind zien en begrijpen wat er gebeurt. Voorbeelden zijn:

  • Dribbel
  • Bumba
  • Nijntje
  • Hopla
  • Teletubbies
  • BabyTV

In de bibliotheek kun je geschikte DVD's of computerspelletjes vinden. Op Mediasmarties.nl vind je recensies van allerlei kindermedia. Op NJI.nl lees je welke apps, websites en games geschikt zijn voor verschillende leeftijden.

Afspraken maken over media

Maak afspraken met je partner over welke filmpjes en apps jullie goed vinden voor jullie kind. Praat hier ook over met andere opvoeders van je baby, zoals de oppas of familieleden.

Samen kijken en praten

Laat je kind niet alleen met een computer, tv of tablet, maar geniet samen, praat erover en leg uit wat je ziet. Neem je kind op schoot, net als wanneer je een prentenboek voorleest. Je voelt dan ook beter aan wanneer je kind geen aandacht meer heeft.

Praat veel met je kind. Jonge kinderen reageren op boeken, programma's, apps en websites door te wijzen. Soms probeert je kind te zeggen wat het ziet. Als je zelf het goede woord gebruikt, leert je kind in korte tijd veel nieuwe woorden.

Leg je kind op de buik

Leg je kind op de buik wanneer het met de tablet bezig is. Hierdoor worden de rugspieren sterker, wat helpt bij het leren lopen. Bovendien is het beter voor de nek.

Beperk beeldschermtijd

Beperk beeldschermtijd tot vijf à tien minuten per keer en tot maximaal twee keer per dag. Op deze leeftijd kan je kind zich nog niet zo lang concentreren. Bovendien heeft je kind er nog niet veel aan. Doe het in ieder geval altijd samen en praat erbij.

Niet voor het slapen

Als je bezig bent met het avondeten kan het handig zijn als je baby zich even zelf vermaakt. Toch kun je op dit tijdstip je kind beter met iets anders laten spelen dan de tablet of telefoon. Je kind heeft voldoende rust nodig om straks in slaap te komen en om goed door te slapen. Het felle led-licht van de telefoon en tablet maken je kind juist wakkerder. Als je met je baby een spelletje speelt of boekje leest op de tablet doe dit dan liefst midden op de dag.

Filmpje: Fiona over mediagebruik
Hoe kun jij je kind helpen om digitale media op een goede manier te gebruiken? Fiona geeft je tips.

Heb je een vraag?