Cursussen, trainingen en activiteiten

School

Sterker in je schoenen staan… praten over de scheiding van papa en mama
Gevoel hebben dat  jij er ook toe doet… minder over je heen laten lopen
Minder je door anderen laten leiden en beïnvloeden...... minder gedoe en geruzie

Soms kan het je kind helpen om deel te nemen aan een training om bijvoorbeeld beter om te kunnen gaan met een echtscheiding, weerbaarder te worden, of de overstap naar het voortgezet onderwijs met meer vertrouwen te kunnen zetten. Het CJG biedt onderstaande trainingen aan.

Kinderen In Echtscheiding Situaties (KIES)

Wat? Spel- en praatgroep voor kinderen van gescheiden ouders.

Voor wie? Voor kinderen is een echtscheiding een ingrijpende gebeurtenis. Emoties lopen vaak hoog op en de vertrouwde situatie thuis staat op z’n kop. Kinderen voelen het verdriet van hun ouders en willen geen partij kiezen. Eigenlijk willen ze dat alles bij het oude blijft. Tijdens de KIES training leren kinderen meer over hun nieuwe thuissituatie en kunnen ze praten over de scheiding van hun ouders. Aandacht gaat speciaal uit naar wat de scheiding voor hen betekent. Kinderen leren omgaan met veranderingen, hulp vragen aan mensen in hun omgeving en vertrouwen opbouwen.

Meer informatie over KIES en/ of aanmelden, klik hier.
 

Rots en Water training

Wat? Een actieve weerbaarheidstraining

Voor wie? Voor jongens en meisjes die willen werken aan het vergroten van sociale vaardigheden, weerbaarheid, samenwerking, zelfkennis en zelfvertrouwen.
Je leert onder andere:

 • Het leren kennen van je eigen emoties
 • Voelen waar je kracht zit en hoe je dit positief in kan zetten
 • Het leren omgaan met spanning en spannende situaties
 • Eigen grenzen leren aanvoelen
 • Leren doorzetten en concentreren
 • Je eigen gedrag beter leren sturen met begrippen als rots en water

Meer informatie over de Rots en Water en/ of aanmelden, klik hier voor kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar en hier voor de leeftijd van 12-18 jaar.
 

Dappere Dino's

Wat? Groepsprogramma voor kinderen van 6-8 jaar van gescheiden ouders

Voor wie? Kinderen in de leeftijd van 6-8 jaar, waarvan de ouders langere of korte tijd geleden gescheiden zijn. In de groep leren de kinderen veel van elkaar. Kinderen voelen zich meestal gesteund en gestimuleerd door de ervaringen van andere kinderen die ook een (echt)scheiding hebben meegemaakt. Uiteraard geldt als regel: niemand brengt de persoonlijke verhalen van de andere kinderen buiten de groep.

Meer informatie over de Dappere Dino's en/ of aanmelden, klik hier.
 

Stevig in je schoenen

Wat? Een sociale vaardigheidstraining voor kinderen van 9 tot 12 jaar.

Voor wie? Voor kinderen van 9-12 jaar die graag willen leren om op een goede en leuke manier met andere kinderen om te gaan. Er zijn kinderen die wat verlegen en onzeker zijn, waardoor ze het risico lopen om buiten de groep te vallen. Of ze doen mee met dingen die ze eigenlijk niet willen om erbij te blijven horen. Er zijn ook kinderen die juist contact zoeken door te druk, stoer gedrag. Zij hopen hiermee vriendjes te maken maar dit werkt vaak juist averechts.. De kinderen groeien in zelfvertrouwen en ontwikkelen meer vaardigheden om zich staande te houden in contact met andere kinderen.

Meer informatie over Stevig in je schoenen en/ of aanmelden, klik hier.
 

Plezier op School (PoS)

Wat? Zomercursus voor aanstaande brugklassers

Voor wie? Sommige jongeren hebben het moeilijk op de basisschool. Ze worden gepest, afgewezen, zijn angstig of onhandig in het contact met anderen. De overgang naar het voorgezet onderwijs is voor alle jongeren spannend. Maar voor deze specifieke groep jongeren helemaal! Ze zijn vaak bang dat ze op de nieuwe school ook weer gepest of buitengesloten worden. Speciaal voor de jongeren is de cursus Plezier op School ontwikkeld. Zodat ze met meer zelfvertrouwen aan het voorgezet onderwijs beginnen!
Plezier op School is een zomercursus voor aanstaande brugklassers die op de basisschool problemen hebben in de omgang met leeftijdgenoten. In de cursus leren jongeren opkomen voor zichzelf en omgaan met anderen. Tijdens de cursus worden jongeren voorbereid op het voortgezet onderwijs.

Meer informatie over Plezier op School (PoS) en/ of aanmelden, klik hier.
 

Just for me!

Wat? Heb jij een broer(tje)/zus(je) met een beperking, dan is dit iets voor jou! Voor jongeren tussen de 12-16 jaar.

Doel van de cursus

 • Ervaren dat je niet de enige bent
 • Een plek voor jezelf; je bent niet alleen de broer/zus van…
 • Je verhaal kwijt kunnen
 • Leren van en met elkaar
 • Informatie krijgen over de beperking(en) van je broer/zus
 • Leren dat sommige gevoelens normaal zijn en mogen

Voor wie? Jullie broer(tje)/zus(je) heeft een beperking. Misschien vinden jullie het moeilijk om over je broer/zus met je vrienden, vriendinnen of anderen te praten. Dat doe je niet zomaar. Misschien vraag je je wel eens af waarom je broer/zus zo doet? Dat en nog veel meer bespreken we in de cursus.

In de cursus ontmoeten jullie leeftijdsgenoten die ook in een gezin opgroeien met een broer/zus die anders is. We gaan kennismaken, praten over onze broers/zussen en leuke activiteiten doen met elkaar!

Dus kom en doe MEE!

Voor meer informatie en/ of aanmelden, klik hier.

 

Hulp nodig of vragen?