De invloed van AI op kinderen
Er is de laatste tijd veel over te doen: kunstmatige intelligentie oftewel AI (artificial intelligence). Het is een ontwikkeling die razendsnel groeit en grote voordelen kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan spraak- en beeldherkenning of vertaalmachines. Ook in de zorg zijn de mogelijkheden eindeloos. Een slimme computer kan kleine veranderingen en afwijkingen veel nauwkeuriger opsporen dan een menselijke arts. Bovendien is AI in staat om zeer complexe operaties onvermoeibaar uit te voeren.
Ook kinderen komen meer en meer in aanraking met AI. Bijvoorbeeld in videospellen, waar het wordt gebruikt om aanpasbare games te maken. Of op social media, waar AI wordt ingezet om gepersonaliseerde berichten aan te bieden. Dit klinkt misschien allemaal niet zo erg, maar er zijn een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. Hieronder noemen we enkele voorbeelden.
Verslavende content en gamification
AI wordt gebruikt om content te maken die kinderen langer op social media-platforms houdt. Ook maken veel platforms gebruik van gamification. Dat houdt in dat gebruikers aangemoedigd worden om bepaalde acties te ondernemen, zoals het delen van berichten of het verdienen van punten. Dit alles kan leiden tot overmatig gebruik en verslaving.
Reclame voor kinderen
AI wordt vaak gebruikt om advertenties in te zetten die zich richten op kinderen. Uit Amerikaans onderzoek bleek jaren geleden al dat in 95 procent van de apps voor kinderen onder de vijf jaar reclames geplaatst worden, waarin kinderen worden gemanipuleerd tot het doen van aankopen zonder dat ze het doorhebben.
Het filterbubbel-effect
Een ander risico van gepersonaliseerde media is dat kinderen vaak dezelfde soort informatie zien en horen, waardoor ze in een zogenaamde filterbubbel terechtkomen. Hierdoor krijgen ze een eenzijdig beeld van de wereld, wat slecht is voor hun algemene ontwikkeling.
Privacy
Op social media kunnen AI-algoritmen mogelijk kinderen bestoken met ongepaste inhoud of hen blootstellen aan bedreigingen in het echte leven. Maar ook de jongste consumenten kunnen slachtoffer worden van AI. Denk bijvoorbeeld aan slimme poppen die persoonlijke gesprekken opslaan. Met de opgenomen gesprekken kan de fabrikant vervolgens producten en reclames verbeteren.
Praat over AI
Ga het gesprek aan met je kind over AI. Zo krijg je een beeld van het kennisniveau van je kind en kun je hier ook actief op sturen. Het is belangrijk om zelf ook voldoende kennis over dit onderwerp te hebben. Zorg er voor dat je weet met welke AI je kind te maken heeft, en moedig je kind aan om na te denken over de werking ervan. Waarom doet de AI bijvoorbeeld bepaalde suggesties? En hoe leert de AI van het online gedrag van je kind? Door met je kind te praten over AI, krijg je meer grip op de mate waarin je kind ermee in aanraking komt. Zo maak je je kind weerbaar tegen de gevaren van AI en leert het samen met jou om juist de voordelen van AI te benutten.
Meer leren over AI?
Op mediawijsheid.nl vind je artikelen, tips, video’s en zelfs een gratis online AI-cursus. Hiermee ben je snel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en heb je een goede basis voor een gesprek over dit onderwerp met je kind.