Heeft jouw kind moeite met lezen en spellen? Dat kan een teken zijn van dyslexie

Lezen

Merk je dat je kind worstelt met lezen en spellen, terwijl dit leeftijdsgenootjes makkelijker af gaat? Dit kan een teken zijn van dyslexie. Mensen met dyslexie hebben moeite met het herkennen van woorden, wat lezen en schrijven lastig maakt. 

Onzekerheid en frustratie

Voordat dyslexie wordt vastgesteld, voelen kinderen zich vaak erg onzeker en soms zelfs dom. Waarom kunnen klasgenootjes wel goed lezen en schrijven, maar zij niet? Dit is heel frustrerend en gaat gepaard met onzekerheid. Daarom kan het rust geven om op tijd te laten onderzoeken of een kind dyslexie heeft. Wanneer dit eenmaal is vastgesteld, begrijpen kinderen beter waarom ze minder goed kunnen lezen en spellen dan klasgenoten en kunnen er maatregelen worden genomen om ze te helpen. 

Wanneer wordt dyslexie meestal ontdekt?

Dyslexie wordt vaak voor het eerst opgemerkt op de basisschool, wanneer kinderen beginnen met lezen en schrijven. In sommige gevallen wordt het pas duidelijk in de tienerjaren, als de lesstof op de middelbare school lastiger wordt en leesproblemen meer opvallen. 

Dyslexietest en dyslexieverklaring

Als jij of een leraar vermoedt dat je kind dyslexie heeft, kan je dit laten onderzoeken. In dat geval neemt een specialist een dyslexietest af. Wanneer er uit die test blijkt dat je kind dyslexie heeft, krijgt hij of zij een zogenoemde ‘dyslexieverklaring’. Hierin staat dat je kind dyslexie heeft en het recht heeft om hier bepaalde hulpmiddelen voor te gebruiken. Daarmee krijgt je kind bijvoorbeeld toetsen op een groter papierformaat en extra tijd bij examens.

Begeleiding bij dyslexie

Scholen bieden vaak specifieke ondersteuning voor leerlingen met dyslexie, zoals aangepast lesmateriaal, extra tijd voor toetsen of de mogelijkheid om gebruik te maken van ingesproken teksten. Welke hulpmiddelen en begeleiding je kind krijgt, bespreek je met de school.

Hoe ga je om met dyslexie?

Zoals eerder al genoemd, kan dyslexie voor onzekerheid zorgen. Daarom is het belangrijk dat je kind leert de dyslexie te accepteren en ermee om te gaan. Verder is het goed om te onthouden dat dyslexie niets zegt over intelligentie. Het is simpelweg een andere manier van informatie verwerken. Als ouder kun je je dyslectische kind hier een handje bij helpen. Hier enkele tips:

  • Blijf open communiceren met je kind en de school over hoe het gaat en welke stappen er genomen kunnen worden om je kind te helpen.
  • Maak gebruik van apps en programma’s die speciaal zijn ontwikkeld voor mensen met dyslexie.
  • Overweeg extra begeleiding of bijles van professionals die ervaring hebben in lesgeven aan kinderen met dyslexie.
  • Richt je ook op dingen waar je kind wel goed in is, zoals rekenen, knutselen of andere vakken waarvoor je niet zoveel hoeft te lezen. 

Wanneer je erachter komt dat je kind dyslexie heeft, kan dit best even schrikken zijn. Dat is normaal, maar onthoud dat het hebben van dyslexie geen probleem hoeft te zijn. Met de juiste hulpmiddelen, begrip en ondersteuning, wacht je kind een succesvolle toekomst. Ook mét dyslexie.

Bronnen: