Hoe herstel je de band met je kind?

Hoe herstel je de band met je kind?

Bij een moeizame echtscheiding is de kans groot dat een kind zich gedwongen voelt partij te kiezen voor een van beide ouders. Hierdoor kan de band tussen het kind en de andere ouder behoorlijk onder druk komen te staan of zelfs helemaal bekoelen. Dit noemen we oudervervreemding of ouderverstoting. Wat kun je doen om de band weer te herstellen?
 

Liever voorkomen

Laten we om te beginnen vaststellen dat voorkomen in dit geval natuurlijk altijd beter is. Lig je in scheiding en ben je bang dat de conflicten met je ex-partner wel eens tot vervreemding van je kind kan leiden, zoek dan een mediator of scheidingscoach om jullie te helpen je kind te begeleiden tijdens en na de scheiding. Het behoud van de relatie met beide ouders staat daarbij dan centraal.
 

Stel het belang van je kind voorop

Zit je al in een situatie waarin je jouw kind of kinderen nog maar nauwelijks ziet, dan zul je je moeten voorbereiden op een langdurig herstelproces waar veel geduld bij komt kijken. Om te beginnen zul je jouw eigen wensen of frustraties vaak moeten parkeren in belang van je kind. Dat is niet altijd makkelijk.

Daarnaast is het belangrijk om ook de medewerking van je ex-partner te krijgen. Zeker wanneer het je ex-partner is die het contact tussen jou en je kind probeert te ontmoedigen, kan het goed zijn om hulp in te schakelen voor de onderlinge communicatie tussen jullie.
 

Het is meestal niet persoonlijk

Maar zelfs wanneer je ex-partner bereid is om mee te werken aan het herstelproces, dan kan het kind zelf nog wel eens erg afhoudend zijn. Dat heeft vaak niks met jou te maken. Het is een natuurlijke reactie van een kind om zichzelf te beschermen tegen de pijn van de scheiding en de verwarring die het voelt nu een van de ouders ergens anders woont. Door deze weerstand niet persoonlijk op te vatten en begrip te tonen voor de gevoelens van je kind, creëer je ruimte om te herstellen.
 

Bouwen aan vertrouwen

Voor het herstellen van de band is het nodig dat je kind je weer leert te vertrouwen. Dat betekent dat je dus echt moet zorgen dat je je afspraken met je kind nakomt en eerlijk bent over wat je wel en niet kunt beloven. Sommige ouders proberen de liefde van hun kind terug te winnen door ze enorm te verwennen met dure cadeaus of snoep. Maar uiteindelijk heeft een kind dat door en komt het alleen nog maar bij je wanneer het iets nodig heeft. Het is dus beter om echt te investeren in de relatie door samen leuke dingen te doen, te kletsen en te lachen. En laat je kind regelmatig weten dat je van hem houdt en er altijd bent wanneer hij je nodig heeft.


Geef het de tijd

Tot slot is het belangrijk dat je je kind het tempo laat bepalen. Zet er geen druk op en praat je kind ook geen schuldgevoel aan door te laten zien dat je teleurgesteld bent wanneer je kind weer ‘naar huis’ wil of de andere ouder mist. Geef het tijd en wees geduldig. Begin met een uurtje, dan een middag en dan een hele dag. Pas wanneer je kind zich op die momenten weer echt veilig voelt kun je verder kijken naar een weekend of een vakantie.

Dit soort situaties zijn voor zowel kinderen als ouders erg moeizaam en pijnlijk. Gelukkig zijn er professionals die jullie hierbij kunnen helpen. Neem dus gerust contact met ons op voor advies en hulp.