Kind naar de basisschool? Zo zorg je voor een zachte landing

Op naar de basisschool

Als je kind vier jaar wordt mag het voor het eerst naar de basisschool. Een enorme mijlpaal in het leven van je kind. Het is normaal dat je kind dit erg spannend vindt. Alles is nieuw en het is misschien wel de eerste keer dat je kind zo lang zonder papa of mama is. Het is dan ook belangrijk om je peuter goed voor te bereiden op deze belangrijke stap. Wat kun je doen? In dit artikel geven we een aantal simpele tips.

Spelenderwijs voorbereiden

Je kind is nog nooit naar school geweest, en weet dan ook niet wat dit precies inhoudt. Door je kind spelenderwijs uit te leggen wat de basisschool is, kan het zich voorbereiden op wat komen gaat. Een leuke manier om dit te doen, is door ‘schooltje’ te spelen. Zet stoeltjes neer en laat je kind samen met wat knuffels plaatsnemen in ‘de klas’. Jij bent de juf of de meester. Speel het binnenkomen in de klas na en laat het kind en de knuffels een werkje maken, een speelhoek kiezen en gymmen. 

Ook voorlezen kan helpen. Er zijn veel leuke boekjes te vinden die gaan over de basisschool. Schaf er een paar aan of leen ze bij de bibliotheek en neem elke dag even de tijd om je kind hieruit voor te lezen. Door telkens te herhalen hoe een dag op de basisschool eruit ziet, krijgt je kind een duidelijk beeld. Dit geeft rust en vertrouwen, wanneer die spannende eerste dag straks aanbreekt.

Rust en regelmaat

De eerste tijd op de basisschool komt er veel op je kind af. Hoewel er in de kleuterklas natuurlijk vooral gespeeld wordt, heeft de dag een strakke structuur. Dit is veel vermoeiender dan een dag op het kinderdagverblijf. Daarnaast moet je kleuter vanaf nu elke dag op tijd in de klas zitten. Dit alles brengt spanning en druk met zich mee. Logisch dus dat je kind na zo’n dag erg moe is. Om het te helpen alle prikkels te verwerken, is het belangrijk om thuis rust en regelmaat voorop te stellen. Plan de eerste tijd weinig buitenschoolse activiteiten en houd vast aan de dagstructuur waar je kind aan gewend is. Zorg verder voor voldoende slaap. Een beetje vroeger naar bed is een goed idee, zeker de eerste tijd.

Kleine stapjes

Sommige kinderen kunnen niet wachten om naar school te gaan en zijn al gauw gewend. Andere kinderen hebben wat meer tijd nodig. Het is belangrijk om niet direct teveel druk uit te oefenen op je kind. Merk je dat het allemaal wat veel is? Begin dan met halve dagen of met een paar uurtjes per dag. Het is goed om te weten dat de leerplicht pas begint wanneer je kind vijf jaar oud is. Het eerste jaar mag je het dus thuis houden wanneer jij dat wilt. Doe dat alleen niet te vaak. Structuur en duidelijkheid zijn een belangrijk onderdeel van het wenproces.

Zelfvertrouwen

Er is niets dat kleine kinderen liever willen dan groot worden. Dus hoewel de basisschool erg spannend kan zijn, is het ook een belangrijke stap in hun ontwikkeling. Door je kind veel complimenten te geven over hoe groot hij of zij al is en hoe goed het gaat op school, groeit het zelfvertrouwen. Hierdoor zal je kleuter met meer plezier en gemak naar school gaan.

Maak het makkelijk

Kinderen van vier zijn vaak nog niet zo heel lang zindelijk. Ook aan- en uitkleden is soms een uitdaging. Trek je kind daarom kleding aan die gemakkelijk aan- en uit te trekken is, zoals leggings, joggingbroeken en vesten. Schoenen met klittenband zijn ook aan te raden. Voor de gymles is het prima om je kind te laten gymmen in zijn of haar ondergoed, of in de kleren die het aanheeft. Zo verlaag je de drempels voor je kind en maak je de eerste tijd op school een klein beetje gemakkelijker.

Tot slot: een kind naar de basisschool is een mijlpaal om te vieren voor het hele gezin. Maak er met elkaar een positieve ervaring van en vier kleine en grote successen. Deze eerste spannende tijd is zo voorbij en voor je het weet hebben jullie weer een fijn ritme te pakken. Meer lezen? Op oudersenonderwijs.nl vind je meer informatie over dit onderwerp.