Als je geen ouders meer hebt
Als je op jonge leeftijd je vader en/of moeder verliest, doet dat ongelooflijk veel pijn. Het zet je wereld op zijn kop.
Met je gevoelens omgaan
Je wordt waarschijnlijk overspoeld door heel veel verschillende gevoelens. En misschien heb je wel tegenstrijdige gevoelens. Je bent verdrietig, maar misschien ook opgelucht, als je ouder bijvoorbeeld ernstig ziek was en nu geen pijn meer heeft.
Je gevoelens uiten helpt je om je verdriet te verwerken. Wil je huilen? Doe dat dan. Bijvoorbeeld thuis, of bij iemand die je vertrouwt. Waar jij je prettig voelt.
Wil je erover praten?
Praten is vaak niet wat je wilt, maar het is wel goed om het te doen. Praat er dus over met iemand die je vertrouwt: een oom, tante, een goede vriend(in), of met iemand die dit ook heeft meegemaakt.
Als je het niet wilt, hoef je er niet over te praten. Zoek een goede uitlaatklep, bijvoorbeeld gaan wandelen, een verhaal schrijven, of iets anders wat je helpt om je gevoelens te verwerken. Als je dat moeilijk vindt, vraag dan iemand of die samen met jou iets wil doen.
Deel je verhaal
Je kunt je verhaal delen met andere jongeren die ook hun ouders zijn verloren. Doe dat alleen als je er zelf voor open staat en er behoefte aan hebt. Bijvoorbeeld op Jongehelden.nl.
Op school je verhaal vertellen?
Jij bepaalt zelf of je het aan je klasgenoten wilt vertellen en wanneer. Het is verstandig om het wel aan je mentor of de vertrouwenspersoon te vertellen, zodat ze begrijpen hoe moeilijk je het hebt en daar ook rekening mee kunnen houden.
Een bondgenoot vinden
Het is goed om een bondgenoot te hebben die je voor lange tijd kan helpen en begeleiden. Bijvoorbeeld een vriend van je familie, een oom of tante, of de vader of moeder van een vriend(in). Met hem of haar kun je praten over alles waar je mee te maken krijgt zoals geldzaken, de voogdij en waar je gaat wonen.
Waar ga ik wonen?
Als allebei je ouders zijn overleden, kun je misschien bij familie of vrienden van je ouders gaan wonen. Als dat niet lukt, gaat een voogdijinstelling voor je op zoek gaan naar tijdelijke opvang of een pleeggezin. Dat jij dan ergens kunt wonen, is het belangrijkste dat geregeld moet worden. Meestal betekent dit dat als je een broer of zus hebt, jullie naar een apart gezin gaan.
Op Pleegkinderen.nl vind je verhalen en informatie over pleeggezinnen. De website werkt alleen op de computer.
Professionele hulp
Kom je maar niet door je verdriet heen en wil je professionele hulp? Praat dan met je huisarts. Die luistert naar je en kan je doorverwijzen naar iemand die je kan helpen. Het is heel normaal om hulp te vragen.
Heb je een vraag?
-
Veelgestelde vragen
Kijk of hij eerder gesteld is
Veelgestelde vragen -
Stel je vraag
Antwoord binnen 2 werkdagen
Stel je vraag