Problemen thuis

In het mooiste geval is jouw thuis een fijne plek. Een plek waar jij je veilig voelt en waar je de mogelijkheid hebt om jezelf te ontwikkelen. Maar soms is thuis even geen fijne plek.

Problemen met je ouders

In de puberteit verandert er mentaal ook veel. Je bent op zoek naar wie je bent, je ontwikkelt je eigen levensstijl, kiest je eigen vrienden en vormt je eigen mening. Het afzetten tegen je ouders helpt je om uit te vinden wie je bent. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld ruzie krijgen met je ouders over de regels of over school. Dat is voor veel ouders even wennen.

Praten over problemen met je ouders

Het is belangrijk dat je met je ouders blijft praten over je gevoel, je ideeën en je wensen. Ook als je ruzie hebt. Vind je het moeilijk om met je ouders te praten, bespreek het dan met vrienden, familie of je mentor. Samen kun je bedenken hoe je deze gesprekken met je ouders kunt aanpakken.

Als je ouders zelf problemen hebben

Ook ouders hebben zo hun eigen problemen die ze niet altijd alleen kunnen oplossen. Bijvoorbeeld een verslaving of psychische problemen. Of maken ze ruzie met elkaar. Je kunt daar veel last van hebben. Je voelt je niet meer veilig, je voelt je vervantwoordelijk of schuldig. Soms zijn de problemen van je ouders zo groot dat jij het liefst wilt weglopen.

Praten over problemen van je ouders

Weet dat je niets aan hun problemen kunt doen. Alleen zijzelf kunnen deze problemen oplossen. Je kunt gelukkig wel over deze problemen praten. Vertel je verhaal aan iemand de je vertrouwt, zoals een familielid of een vertrouwenspersoon op school.

Je kunt ook anoniem praten met bijvoorbeeld De Kindertelefoon (0800-0432) of met Allesoké.nl (0800-0450) als je ouder bent dan 18, of met Veilig Thuis (0800-2000). Als je wilt praten, kun je ook terecht bij Humanitas voor een maatje.

Heb je een vraag?