Bedinrichting

Bij het kiezen van beddengoed voor je baby wil je de veiligste keuzes maken. Een veilig bed met het juiste beddengoed verkleint namelijk de kans op wiegendood.

Te warm is gevaarlijk voor baby's

Beddengoed (kleding, slaapzak en eventueel een deken) is bedoeld om je baby warm te houden tijdens de slaap. Maar té warm kan gevaarlijk zijn. De temperatuur in de slaapkamer samen met het beddengoed bepaalt hoe warm het is om te slapen.

Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen. Een slaapkamertemperatuur van 16 - 18°C is ideaal.

Slaapzakken, dekens en kleding hebben een bepaalde TOG-waarde (Thermal Overall Grade) die aangeeft hoe warm ze zijn. Hoe hoger de TOG-waarde van bijvoorbeeld een slaapzak of deken, hoe warmer ze zijn. Hoe lager de TOG-waarde, hoe meer warmteverlies er is.

Slaapzak

Een baby slaapt het veiligst in een babyslaapzak. Het is belangrijk dat de babyslaapzak goed past. De armsgaten en de halsopening mogen niet te groot zijn. En de slaapzak moet sluiten met een rits naar de onderkant. Zo kan je baby zich niet uit of dieper in de slaapzak wurmen. Gebruik ook geen babyslaapzak zonder armsgaten. Hierin kunnen de armen van je baby niet goed bewegen. Dit kan gevaarlijk zijn als je baby zich vanaf drie maanden naar de buik draait en niet meer terug kan draaien naar de veilige rugligging.

In een babyslaapzak kan je baby niet onder de dekens kruipen. Daardoor is het risico dat je baby veel te warm wordt lager en is de kans op verstikking kleiner. Als je een gewatteerde slaapzak gebruikt, is ander beddengoed niet nodig. Een dunne slaapzak kun je eventueel combineren met een laken en een dunne deken. Het bed moet dan wel op de juiste manier zijn opgemaakt. Combineer een babyslaapzak nooit met een dekbed.

Deken

Kies je voor een deken, zorg er dan voor dat je het bed kort en stevig opmaakt en dat de voeten van je baby bijna tegen de onderkant van het bed liggen. Je baby kan zo niet met het hoofd onder de dekens kruipen. Controleer of je kind het niet te warm krijgt door aan de achterkant van de nek te voelen. Voelt dit prettig aan, dan is het in orde. Koude handen zijn normaal. Als je baby zweet heeft hij te warm.

Opmaken babybedje
Bron: NCJ
Leg je baby met zijn voeten bijna tegen het voeteneind van het bed.
Leg je baby met zijn voeten bijna tegen het voeteneind van het bed.

Dekbed

De eerste twee jaar kun je beter geen dekbed gebruiken. Het gevaar is dat je baby het onder een dekbed te warm krijgt. Bovendien kan je baby door zijn getrappel makkelijker onder het dekbed komen en in de hoes verstrikt raken. Dat is allebei een risico voor wiegendood.

Matras

Houd bij het kiezen van een matras rekening met een aantal zaken.

  • Kies een matras dat vlak en stevig is.
  • Kies een matras dat goed in het bed past zodat je kind niet tussen het matras en de zijkant van het bed beklemd kan raken.
  • Kies een matras dat niet kan omklappen. Zo voorkom je dat je kind onder het matras terecht komt.
  • Gebruik geen matras dat ingespoten is tegen insecten of huisstofmijt. Je kunt bijvoorbeeld wel een hor, een klamboe en een wasbare matrashoes gebruiken.
  • Koop het liefst een matras dat in Europa gemaakt is. Matrassen van buiten Europa zijn namelijk in een zeecontainer vervoerd. In zeecontainers worden soms desinfecterende stoffen gespoten.
  • Gebruik het liefst een nieuw matras. Je mag ook een matras gebruiken, waar een oudere broer of zus op heeft geslapen. Maar zorg er dan wel voor dat het matras schoon is en voldoet aan de eisen die hierboven staan.
  • Kies niet voor een matras met luchtkamers, omdat je baby dan op de buik zou kunnen slapen. Er is van geen enkele matras bewezen dat je baby zonder risico op zijn buik kan slapen.
  • Er mag geen plastic hoes om het matras zitten. Plastic ventileert niet en hierdoor kan je kind het te warm krijgen.

Om het matras te beschermen kun je wel een zeiltje of een dunne, ondoorlaatbare matrashoes gebruiken. Maak het bed zo op dat je baby er met het onderlichaam op ligt, maar niet met het hoofd en de schouders.

Kussens en knuffels

Gebruik geen kussens en grote knuffels in bed tot je kind twee jaar is. Je kind kan daar met het gezicht tegenaan kruipen en daardoor in ademnood komen. Wanneer je kind wat ouder is en in een groter bed slaapt, kun je wel knuffels en kussens in het bed leggen. Een kleine, zachte knuffel of geurdoekje van een niet te zware stof is niet gevaarlijk. Let erop dat er geen zacht plastic in verwerkt is en dat er geen versiersels (zoals oogjes of knoopjes) aan vastzitten, die kunnen losraken.

Hoofdbeschermers en bedverkleiners

Je kunt ook beter geen hoofdbeschermers of bedverkleiners gebruiken, want ook die kunnen ervoor zorgen dat je baby niet kan ademhalen als hij er tegenaan komt. Kies je toch voor een bedverkleiner, let dan op dat deze niet kan losschieten of kan worden losgemaakt door je baby. Gebruik nooit een gewoon kussen om het bed te verkleinen.

Kruik

Een kruik is alleen nodig voor pasgeboren baby's die moeite hebben om op temperatuur te blijven. Vraag de kraamverzorgende of het nodig is bij jouw baby en hoe lang. Gebruik de kruik alleen om het bed te verwarmen voordat je baby erin gaat. Haal de kruik uit het bed als je je baby in bed legt. Wil je toch de kruik gebruiken wanneer je baby in bed ligt, overleg dit eerst met een arts, kraamverzorgende of verloskundige. Als de deskundige het wenselijk vindt om de kruik in het bed te leggen bij je baby, leg de kruik dan op de deken op een handbreedte afstand van je baby. De kruik mag niet te dicht bij je baby liggen, vanwege verbrandingsgevaar van de tere huid.

Er zijn verschillende soorten kruiken te koop, zoals elektrisch oplaadbare kruiken, pittenkruiken en warmwaterkruiken. Lees op Veiligheid.nl meer over hoe je deze kruiken het best kunt gebruiken.

Kijk voor meer informatie over veilig slapen op de website van VeiligheidNL. Doe de slaaptest en bekijk deze korte video:

De 4 van Veilig Slapen
In deze video legt VeiligheidNL uit hoe je baby veilig slaapt.

Heb je een vraag?