Krentenbaard

Impetigo, krentenbaard of kinderzeer is een oppervlakkige infectie van de huid die wordt veroorzaakt door bacteriën. De infectie zit meestal in het gezicht rond de neus of mond, vandaar de naam 'krentenbaard', maar kan zich ook op andere plaatsen voordoen. Het komt meestal voor bij kinderen onder de 9 jaar.

Symptomen van krentenbaard

Krentenbaard begint meestal met rode bultjes op de huid. Die bultjes vormen een groepje. Midden in deze bultjes komen blaasjes. Die blaasjes drogen snel in en worden honinggele korstjes. Al snel ontstaan er steeds meer plekken met blaasjes en korstjes. Ze doen pijn en jeuken. Bij uitgebreide krentenbaard kan je kind een hogere temperatuur hebben en opgezette lymfeklieren in de hals.

Besmettelijkheid en infectie

Krentenbaard is besmettelijk via het vocht uit de blaasjes. De infectie begint vaak op een plaats waar de huid al beschadigd is (schaafplekje, krabplekje, eczeem). Daar kunnen schadelijke bacteriën de huid binnendringen en een infectie veroorzaken. Ook bij hoesten en niezen kan de bacterie vrijkomen. Krentenbaard is besmettelijk totdat de wondjes zijn ingedroogd en genezen.

Kinderen en volwassenen kunnen deze bacterie bij zich dragen zonder dat ze zelf krentenbaard krijgen. Meestal wordt de bacterie overgedragen via de handen of besmet speelgoed of ander materiaal. Je kind kan ook meerdere keren besmet raken en krentenbaard krijgen.

Wat kun je doen tegen krentenbaard?

  • Probeer aanraken of krabben van de wondjes te voorkomen.
  • Houd de nagels schoon en kort.
  • Was je kind één keer per dag met zeep.
  • Gebruik een eigen handdoek voor je baby en neem elke dag een nieuwe handdoek.
  • Zorg dat mensen in de omgeving van je baby regelmatig hun handen wassen.
  • Je kunt ook alles wat je kind vaak aanraakt (speelgoed) dagelijks schoonmaken.
  • Dek de plekjes niet met pleister af. De kans bestaat dat de plekken dan groter worden. Bedekken met klediing is beter.

Thuisblijven is niet nodig

Als je kind krentenbaard heeft, kan het gewoon naar het kinderdagverblijf. Je kind is al besmettelijk voordat de krentenbaard te zien is. Andere kinderen kunnen dus al besmet zijn. Zeg het wel tegen de leidsters van het kinderdagverblijf.

Behandeling van krentenbaard

Krentenbaard gaat niet makkelijk vanzelf over. Het is ten eerste belangrijk dat je kind zo weinig mogelijk aan de blaasjes krabt. Dat is natuurlijk moeilijk, omdat het erg jeukt. Een koud kompres is niet raadzaam omdat je het dan verspreidt. Het is beter om een antibioticazalfje te halen bij de huisarts. Bij erge klachten kan de huisarts ook een antibioticakuur voorschrijven.

Meer informatie over krentenbaard?

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over krentenbaard en ook informatie over andere huidaandoeningen.

Heb je een vraag?