Eten
De maaltijden vormen een sociaal gebeuren. Het is gezellig! Maar het is ook een moment dat je als ouder met opvoeden bezig bent.
Door het goede voorbeeld te geven, zorg je ervoor dat je kind gezonde eetgewoonten aanleert. Samen eten bevestigt ook de band met elkaar. Daarbij leert je kind veel van de gesprekjes aan tafel.
Hoe maak je het gezellig?
Niet alle kinderen kunnen lang aan tafel zitten. Dat hangt samen met de leeftijd en het temperament van je kind. Oudere kinderen hebben bovendien vaak veel te doen en willen snel naar hun vriendjes of televisie gaan kijken. Een gezellige sfeer aan tafel maakt het leuker om langer aan tafel te blijven zitten.
- Je kunt je kind prijzen voor de positieve punten die je ziet: ‘Jij kijkt naar je iPad en ik zie dat je er graag naartoe wilt, maar toch heb je nog een hap genomen. Dat vind ik heel knap van je.’
- Je kunt met elkaar praten over wat jullie hebben meegemaakt of wat op televisie was.
- In het weekend vindt je kind het misschien wel leuk om samen met jou het menu uit te kiezen of je te helpen met koken. Dan geniet je kind er waarschijnlijk extra van. De tafel gezellig dekken wil ook nog wel eens helpen.
Wat kun je beter vermijden?
- Je kunt opwinding en spanning aan tafel proberen te vermijden.
- Ook kun je beter de tv tijdens het eten uitzetten, zodat iedereen zich beter kan concentreren op het eten en op elkaar.
- Soms ben je zelf met andere dingen bezig als je aan tafel gaat. Het is beter om je dan even te concentreren op het eetmoment. Probeer dat rustig en ontspannen te houden.
Tafelmanieren
Rond de maaltijden heeft elk gezin zo zijn eigen gewoonten. Als je duidelijke en haalbare regels stelt, bevorder je de sfeer.
- Leer kinderen te wachten met eten tot iedereen heeft opgeschept.
- Leg uit wanneer je mag opstaan van tafel.
- Leer kinderen of ze uit zichzelf voor een tweede keer mogen opscheppen.
Heb je een vraag?
-
Veelgestelde vragen
Kijk of hij eerder gesteld is
Veelgestelde vragen -
Stel je vraag
Antwoord binnen 2 werkdagen
Stel je vraag