Kleine eters
Als je kind een lastige of kleine eter is, kun je je zorgen maken en kunnen er soms voedingstekorten ontstaan. Kinderen hebben veel goede bouwstoffen, vitamines en mineralen nodig om fit te blijven en te groeien. Daarom is het in ieder geval verstandig om je kind gezonde voeding te geven.
Wisselende eetlust
Kinderen hebben een wisselende eetlust. Dat is normaal. Maak je je zorgen omdat je kind weinig eet? Dat is niet nodig als je kind:
- goed groeit;
- geen ondergewicht heeft;
- veel speelt;
- vrolijk en levendig is;
- regelmatig naar het toilet gaat;
- weinig ziek is.
Zorg wel voor gevarieerd eten.
Hoeveel eet je kind?
Je kunt de hoeveelheden die je kind eet vergelijken met de dagelijks aanbevolen hoeveelheden van het Voedingscentrum. Verder is het een goed idee om maximaal drie tussendoortjes te geven per dag.
Tips!
Eten is gezellig. Maak er dus geen probleem van als je kind niet wil eten. Jullie worden dan allebei alleen maar bozer. Hoe houd je het gezellig aan tafel?
- Praat met je kind over wat je belangrijk vindt tijdens het eten.
- Geef je kind van tevoren niet te veel te drinken. Dat vermindert de trek.
- Schep niet te veel op. Geef van alles een klein beetje.
- Je kind kan misschien niet heel lang aan tafel zitten. Verwacht dat ook niet. Stel van tevoren een tijd in van maximaal een halfuur. Laat je kind wel aan tafel zitten tot de rest van het gezin klaar is, ook als het niet wil eten.
- Als er gegeten wordt, is er alleen eten op tafel. Geen speelgoed, telefoons e.d. Laat de tv uit, zet eventueel een rustig muziekje op.
- Eet zelf ook mee: zien eten doet eten!
- Benadruk niet wat je kind allemaal nog op moet eten, maar geef hem een compliment over wat hij allemaal al gegeten heeft.
- Straf je kind niet door geen toetje of geen vlees te geven.
- Jij bepaalt wat je kind eet en wanneer. Je kind bepaalt zelf hoevéél het opeet.
- Spreek de regels ook met je partner af. Kinderen voelen het precies aan als ze van de ene ouder meer mogen dan van de andere.
- Laat je kind van tevoren meehelpen met eten koken. Zo wordt het eten leuker.
- Schrijf eens op wat je kind op een dag eet. Waarschijnlijk is dat meer dan je denkt.
- Het liefst eet je samen. Maar misschien is je kind aan het eind van de dag 'te moe'. Als je van tevoren weet dat je laat thuis bent, kun je eventueel eerder koken. Dan hoef je het eten alleen nog maar op te warmen.
Eettherapie
Als je kind ernstige voedsel- en eetproblemen heeft, kan eettherapie helpen. Je kunt hiervoor het best eerst een afspraak maken met de Jeugdgezondheidszorg of de huisarts. Zij kunnen je doorverwijzen naar professionele hulpinstanties.
Heb je een vraag?
-
Veelgestelde vragen
Kijk of hij eerder gesteld is
Veelgestelde vragen -
Stel je vraag
Antwoord binnen 2 werkdagen
Stel je vraag