Hiv en aids
Hiv is een schadelijk virus dat het afweersysteem afbreekt. Het lichaam raakt op den duur ernstig verzwakt en is daardoor vatbaar voor allerlei infecties en aandoeningen. Zonder behandeling (het nemen van hiv-remmers) is er een kans dat er aids ontstaat en kan iemand komen te overlijden.
Voor een kind met hiv (en ook voor de ouder) brengt het leven uitdagingen en onzekerheden met zich mee. Er is gebrek aan kennis over hiv in de omgeving, onnodige angst voor overdracht van hiv en er kleeft een stigma aan. Ouders en kinderen krijgen te maken met het verwerken van de diagnose, het wennen aan medicatiegebruik en de vraag aan wie je wel of niet vertelt over hiv. Goede ondersteuning is daarom belangrijk wanneer je kind hiv-positief is.
Hiv-infectie bij kinderen
De kans op overdracht van hiv op een kind tijdens de bevalling is ongeveer 30 procent. Ook als een kind borstvoeding krijgt, is infectie mogelijk. Gelukkig kan een infectie tegenwoordig goed worden voorkomen door het nemen van hiv-remmers tijdens de zwangerschap en afzien van het geven van borstvoeding. De kans op besmetting van de baby kan hierdoor verkleind worden tot minder dan 1 procent. Het is belangrijk om dit met je arts te bespreken.
Medicatie
Er bestaat geen vaccin tegen hiv en ook geen genezing van hiv. Behandeling is wel mogelijk. Die bestaat uit een combinatie van verschillende medicijnen. Deze ‘combinatietherapie’ onderdrukt de vermenigvuldiging van het virus en stimuleert het afweersysteem. Overleg met de arts van je kind over de behandeling.
Hiv-infectie voorkomen
Je kunt met hiv geïnfecteerd worden door onveilig seksueel contact met een hiv-positief persoon. In sommige gevallen is het ook mogelijk om met hiv geïnfecteerd te raken door bloedcontact. Er moet dan bij de één sprake zijn van een diepe, bloedende wond waar vervolgens vers bloed van de ander in moet komen. Het komt zelden voor dat iemand een hiv-infectie oploopt via verwondingen. Omdat hiv voornamelijk een soa is, is het verstandig om veilig te vrijen. Seksuele voorlichting voor je kind is daarom belangrijk.
Heb je een vraag?
-
Veelgestelde vragen
Kijk of hij eerder gesteld is
Veelgestelde vragen -
Stel je vraag
Antwoord binnen 2 werkdagen
Stel je vraag