Jeugdpuistjes

Acne is de medische term voor jeugdpuistjes. Dit is een chronische huidaandoening die niet besmettelijk is.

Hoe ontstaan puistjes?

Jeugdpuistjes ontstaan door hormonale schommelingen in het lichaam. Meestal gebeurt dat in de puberteit en rond de menstruatie. Door de hormonale schommelingen maakt het lichaam te veel talg aan. Hierdoor raken de talgklieren verstopt. Op die manier ontstaan mee-eters. Daarna kan de huid gaan ontsteken en ontstaan er puistjes.

Slecht eten?

Veel mensen denken dat jeugdpuistjes veroorzaakt worden door slecht eten, bijvoorbeeld door chocolade, patat en varkensvlees. Dat is niet waar. Ze ontstaan ook niet door slechte hygiëne, roken, stress of zweten. Je kunt puistjes dus ook niet voorkomen door dit allemaal te vermijden.

Tips

  • Laat je kind twee keer per dag het gezicht wassen, liefst met een mild reinigingsproduct of een speciale wasgel en niet met zeep of zeepproducten.
  • Als je kind een crème gebruikt, koop dan producten op waterbasis.
  • Leg je dochter uit dat ze beter geen make-up (camouflage) op de puistjes kan doen. Als ze vaak make-up gebruikt, leer haar dan dat ze haar gezicht goed moet schoonmaken voordat ze naar bed gaat.
  • Laat je kind veel naar buiten gaan in de frisse lucht en in de zon.
  • Leg je kind uit dat je puistjes beter niet kunt uitdrukken. Er kunnen dan littekens ontstaan. Kinderen die het toch niet kunnen laten, kun je leren eerst de handen te wassen, de huid zacht te maken met stoom of warm water en goed te ontsmetten.

Is er een medicijn tegen jeugdpuistjes?

Er is geen geneesmiddel. Er zijn wel middeltjes die kunnen helpen de klachten te verminderen. Voor meisjes zijn er wel bepaalde anticonceptiepillen die de talgproductie kunnen remmen. Je kunt het best met je huisarts overleggen.

Als jeugdpuistjes echt een probleem vormen, kun je advies vragen aan de schoonheidsspecialiste, de huisarts of de huidspecialist (dermatoloog).

Heb je een vraag?