Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een virus. De meeste mensen worden er niet ziek van doordat ze genoeg antistoffen hebben. Sommige mensen zijn zelfs drager van dit virus zonder het te weten.

Besmettelijk

De ziekte van Pfeiffer is besmettelijk via speeksel. Vooral jongeren lopen het risico om ziek te worden, omdat ze elkaar meestal besmetten door te zoenen. Het wordt daarom ook wel de ‘kusziekte’ genoemd, maar je kunt elkaar ook besmetten door uit dezelfde beker of hetzelfde glas te drinken. Besmetting kan niet door niezen of hoesten, doordat het virus niet kan overleven in de lucht. Als bestek, bekers en glazen zijn afgewassen, is er ook geen besmettingsgevaar meer.

Symptomen van de ziekte van Pfeiffer

Als je de ziekte van Pfeiffer hebt, krijg je eerst last van keelpijn, koorts en opgezette klieren. De symptomen houden alleen veel langer aan dan bij een normale keelontsteking of verkoudheid. Meestal zijn er ook kleine bloeduitstortingen te zien boven in het gehemelte in de mond. Het meest bekende symptoom is dat mensen met de ziekte van Pfeiffer heel moe kunnen zijn. Daarnaast kun je hoofdpijn krijgen en misselijk worden, veel transpireren en hoesten.

Geneesmiddelen

Er is geen medicijn tegen de ziekte van Pfeiffer. Meestal gaat het vanzelf over, maar het is niet te voorspellen hoe lang dat zal duren. Je kind kan het best voldoende rusten en een paracetamol nemen tegen de hoofdpijn en de koorts.

Heb je een vraag?