Erfelijke ziekten doorgeven
Iedereen draagt erfelijke eigenschappen bij zich. Zo kun je dus ook een erfelijke aandoening aan je kind doorgeven. Niet alle aandoeningen zijn meteen bij de geboorte duidelijk. Er zijn er ook die op latere leeftijd aan het licht komen. Wil je weten of je een hogere kans hebt op een kind met een aandoening? Beantwoord dan de vragen hieronder om een inschatting te maken. De vragen zijn ook voor je partner, dus kijk er samen naar.
- Komt in jouw familie een erfelijke of aangeboren ziekte voor?
- Zijn er in jouw familie kinderen dood geboren of jong overleden?
- Heb je twee of meer miskramen gehad?
- Heb je al eens een zwangerschap afgebroken omdat het kind een aangeboren afwijking had?
- Heb je een kind met een afwijking of ernstige problemen in de ontwikkeling?
- Ben jij of is jouw partner geboren met een afwijking of erfelijke ziekte?
- Zijn jij en je partner familie van elkaar, bijvoorbeeld (achter)nicht en (achter)neef?
- Kom jij, je partner en/of jullie (voor)ouders uit de vroegere malariagebieden (Afrika, Suriname, de Antillen, landen rond de Middellandse Zee zoals Turkije of Marokko, Zuid-Oost Aziƫ of het Midden-Oosten)? Dan is er een hogere kans op een kind met erfelijke bloedarmoede.
- Kom jij, je partner en/of je voorouders oorspronkelijk uit hetzelfde dorp waar bepaalde erfelijke ziektes vaker voorkomen (zoals Bunschoten, Spakenburg, Urk en Volendam)?
- Zijn jij, je partner of jouw/jullie (voor)ouders van Joodse afkomst en kom jij/komen jullie oorspronkelijk uit Oost-Europa (Ashkenazi)?
De uitslag
Heb je een van de vragen met ja beantwoord? Dan heb je een hogere kans op een kind met een aandoening. Hoe ernstig die zal zijn, kan heel verschillend zijn. Ga naar je huisarts als je zwanger wilt worden. De huisarts kan eventueel een afspraak voor je maken bij een specialist. Je krijgt dan een gesprek en als het zin heeft en je het wilt een DNA-onderzoek. Op de website Erfelijkheid.nl vind je hiervoor een keuzehulp.
Je kunt ook online op ZwangerWijzer.nl een vragenlijst invullen om te kijken of er risico's zijn voor jou, je partner of je kind.
Meer informatie over erfelijkheid
Wil je weten of jij of je partner drager kunnen zijn van een erfelijke ziekte? Kijk dan op Erfelijkheid.nl.
Heb je een vraag?
-
Veelgestelde vragen
Kijk of hij eerder gesteld is
Veelgestelde vragen -
Stel je vraag
Antwoord binnen 2 werkdagen
Stel je vraag