Fout gedrag en rol ouders
Voorbijgangers een brutale mond geven, een bank in het park vernielen, vuurtjes stoken, een bushuisje vernielen, vechten, meedoen met voetbalhooligans – fout gedrag in de puberteit gaat niet vanzelf over!
Aandacht en liefde
Ieder kind hunkert naar aandacht en liefde van de ouders. Dat pubers dat niet laten merken, maakt de omgang met hen lastig. Er zit maar één ding op: belangstelling blijven tonen en blijven praten. Zonder te schelden of te schreeuwen kun je best laten weten dat je boos bent.
Slechte opvoeder?
Vaak zijn ouders bang een slechte opvoeder te zijn als blijkt dat hun kind fout gedrag vertoont. Dat is geen fijn gevoel.
- Ouders geven daarom soms de ‘foute vrienden’ van hun kinderen de schuld. Zij geven het verkeerde voorbeeld en halen hun kind over om foute dingen te doen.
- Ouders kunnen ook denken dat het slechte gedrag komt doordat er zo veel tussenuren zijn of zo weinig jeugdvoorzieningen.
Toch is het geen oplossing om naar de ‘foute vrienden’ van je kind te wijzen.
Wat doe je als ouder dan aan fout gedrag?
- Vertel kinderen dat je graag wilt weten waar ze zijn, met wie en wat ze gaan doen. Als je dat op een neutrale of belangstellende manier bespreekt, heeft je kind meer aandacht voor je.
- Leg uit waarom je je zorgen maakt en maak je kind geen verwijten.
- Maak afspraken over het gedrag en bedenk een straf of maatregel als hij of zij zich niet aan de afspraak houdt.
- Laat de vrienden bij je thuis komen. Daarmee toon je dat je je kind vertrouwt en tegelijkertijd heb je dan zicht op de vriendenkring. Waarom zijn die vrienden belangrijk?
- Vertel nooit met wie je kind wel mag omgaan en met wie niet. Laat een puber zelf ontdekken wie oké is en wie je beter uit de weg kunt gaan.
- Verkeerd gedrag van je kind of van vrienden mag je natuurlijk wel afkeuren. Maak meteen ook duidelijk hoe je kind zich wel hoort te gedragen. Dan blijkt vaak dat hij of zij het vervelende gedoe zelf ook niet echt leuk vindt.
- Door contact met andere leeftijdsgenoten raken ongewenste vrienden soms op de achtergrond. Laat je kind bijvoorbeeld naar een sportclub, een muziekvereniging of op dansles gaan.
- Daarnaast is het goed om kinderen te leren hoe ze zich kunnen redden uit situaties waarin ze zich eigenlijk niet thuis voelen.
Je kunt contact opnemen met de jeugdgezondheidszorg als je steun zoekt bij de opvoeding als je kind met de politie in aanraking is geweest.
Heb je een vraag?
-
Veelgestelde vragen
Kijk of hij eerder gesteld is
Veelgestelde vragen -
Stel je vraag
Antwoord binnen 2 werkdagen
Stel je vraag