Drinkgedrag

Ouders kunnen het drinkgedrag van hun kinderen op verschillende manieren beïnvloeden. Uit onderzoek onder jongeren blijkt dat je meer invloed hebt op het drinkgedrag van je kind dan je denkt. Regels stellen werkt!

Stel op tijd regels vast over het drinkgedrag

Het helpt als je (voordat je kind alcohol wil uitproberen) de regel stelt: geen alcohol tot 18 jaar. Je hebt dan de meeste kans dat je het startmoment kunt uitstellen. De gemiddelde leeftijd waarop kinderen beginnen met drinken is 13,2 jaar. Dus maak de regel voor die tijd duidelijk aan je kind.

Ouder dan 18?

Wanneer je kind ouder is dan 18 jaar, is het goed om af en toe te praten over alcohol. Probeer erachter te komen of je kind zijn eigen grenzen kent. Hoeveel glazen alcohol vindt je kind bijvoorbeeld normaal om te drinken op één avond. Verbieden werkt misschien niet meer, maar je kunt wel duidelijk maken hoe jij erover denkt.

Bespreek de gevolgen

Kinderen verwachten gevolgen als ze de regels niet naleven. Hierdoor stellen zij het moment om te beginnen met alcohol misschien uit. Ook kunnen ze de regels gebruiken als weerwoord wanneer anderen hen proberen over te halen.

Vertel je kind ook over de schadelijke gevolgen van alcohol drinken op jonge leeftijd. Zo begrijpen ze beter waarom ze niet mogen drinken.

Thuis alvast leren wennen aan alcohol? Beter van niet

Veel ouders kiezen ervoor om kinderen thuis aan alcohol te laten wennen. Af en toe een slokje proeven of een glaasje meedrinken tijdens gelegenheden. Een veel gehoorde opmerking van ouders is: "Beter thuis waar ik er controle op heb, dan buiten de deur."

Toch kun je het beter uitstellen tot je kind ten minste18 jaar is. Voor die tijd geef je met het 'thuis leren drinken' het signaal af dat je alcoholgebruik op deze leeftijd goed vindt. Voor kinderen werkt een duidelijke regel beter: geen alcohol tot 18 jaar, thuis niet èn buitenshuis niet.

Praat met andere ouders

Je kunt met andere ouders ervaringen uitwisselen. Hebben zij de regel dat alcohol tot 18 jaar nog niet mag? Hoe praten zij hier met hun kind over? Wat doen zij als hun kind zich niet aan deze afspraak houdt?

Vaak kom je er dan achter dat de veelgehoorde reactie van kinderen "Ja maar, iedereen mag het", niet klopt. Misschien zijn andere ouders zelfs wel opgelucht wanneer je erover begint.

Meer tips vind je op Alcoholinfo.nl en op Helderopvoeden.nl.

Heb je een vraag?