HPV-vaccinatie
De HPV-vaccinatie beschermt tegen bepaalde vormen van kanker, zoals baarmoederhalskanker. Tot 2022 kregen meisjes een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze 13 werden. Nu krijgen alle kinderen - ook jongens dus - in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. Deze vaccinatie zit in het Rijksvaccinatieprogramma en is dus gratis.
Besmetting met HPV
HPV is de afkorting voor het 'humaan papillomavirus'. Dit virus wordt meestal tijdens seks overgebracht. Huidcontact in de schaamstreek is voldoende, maar besmetting kan ook gebeuren via de huid van de handen en vingers. Meisjes lopen het risico baarmoederhalskanker te krijgen, jongens peniskanker. Ook andere vormen van kanker komen voor, zoals in de vagina, anus, mond of keelholte.
Ieder jaar krijgen bijna 1000 vrouwen en 500 mannen kanker door HPV. Het vaccin beschermt hiertegen.
HPV komt veel voor
Zeker 80 procent van de mensen (met seksuele contacten) heeft wel eens een HPV-infectie gehad. Meestal verdwijnt het virus vanzelf weer uit het lichaam, maar soms niet. Er zijn geen medicijnen tegen. Het virus kan cellen aantasten in de baarmoederhals en zo kan kanker ontstaan. Vanaf de besmetting duurt het meestal 15 jaar of langer voordat iemand de ziekte krijgt.
Wanneer krijgt mijn kind de HPV-vaccinatie?
De vaccinatie is het meest effectief bij mensen die nog geen seks hebben gehad. Je kind krijgt daarom een uitnodiging in het jaar dat het 10 jaar wordt. Kinderen die de prik gemist hebben, krijgen de kans de prik in te halen als ze 14 of tussen 16 en 17 jaar zijn.
Hoeveel prikken?
De HPV-vaccinatie bestaat uit twee prikken. Tussen de twee prikken zit een half jaar. Als je kind beide prikken haalt, is het voldoende beschermd tegen baarmoederhalskanker.
Vóór september 2022 kregen jongeren, die de prikken na hun 15e verjaardag haalden, nog drie prikken. Uit onderzoek blijkt dat twee prikken ook bij oudere kinderen voldoende zijn. Dat is dus veranderd. Alleen als je kind voor 1 september 2022 twee prikken kort na elkaar heeft gehad, dus met minder dan 6 maanden ertussen, heeft het nog een derde prik nodig.
Bijwerkingen
De bijwerkingen van de HPV-vaccinatie zijn te vergelijken met die van andere vaccinaties: pijn op de prikplek en pijn in de bovenarm. Dit kan wel een week duren. Soms hebben kinderen last van hoofdpijn of misselijkheid. Als je een bijwerking wilt melden, kun je dat doen via de huisarts of de Jeugdgezondheidszorg. Of je doet het rechtstreeks op de website Lareb.nl
Meer informatie over baarmoederhalskanker en de HPV-vaccinatie kun je vinden op de website Rijksvaccinatieprogramma.nl van het RIVM.
Heb je een vraag?
-
Veelgestelde vragen
Kijk of hij eerder gesteld is
Veelgestelde vragen -
Stel je vraag
Antwoord binnen 2 werkdagen
Stel je vraag