Jeugdpuistjes

Acne is de medische term voor jeugdpuistjes. Dit is een chronische huidaandoening die niet besmettelijk is.

Hoe ontstaan jeugdpuistjes?

Jeugdpuistjes ontstaan door hormonale schommelingen in het lichaam. Meestal gebeurt dat in de puberteit en rond de menstruatie. Door de hormonale schommelingen maakt het lichaam te veel talg aan. Hierdoor raken de talgklieren verstopt. Op die manier ontstaan mee-eters. Daarna kan de huid gaan ontsteken en ontstaan er puistjes. Ze ontstaan dus beslist niet door slecht eten.

Tips

  • Laat je kind twee keer per dag het gezicht wassen, liefst met een mild reinigingsproduct of een speciale wasgel en niet met zeep of zeepproducten. Zeep kan huidirritatie veroorzaken.
  • Als je kind een crème gebruikt, koop dan producten op waterbasis.
  • Leg je dochter uit dat ze beter geen make-up (camouflage) op de puistjes kan doen. Als ze vaak make-up gebruikt, leer haar dan dat ze haar gezicht goed moet schoonmaken voordat ze naar bed gaat.
  • Laat je kind veel naar buiten gaan in de frisse lucht en een beetje in de zon.
  • Leg je kind uit dat je puistjes beter niet kunt uitdrukken. Er kunnen dan littekens ontstaan of je kunt er juist meer puistjes door krijgen. Kinderen die het toch niet kunnen laten, kun je leren eerst de handen te wassen, de huid zacht te maken met stoom of warm water en goed te ontsmetten.

Behandeling

Er is geen geneesmiddel tegen jeugdpuistjes. Je kunt wel de klachten verminderen of hulp zoeken bij je huisarts of een huidspecialist (dermatoloog). Meisjes kunnen eventueel baat hebben bij een anticonceptiepil die de hormoonproductie reguleert.

Heb je een vraag?