Opvoedtips
Soms gaat opvoeden als vanzelf en soms heb je vragen of problemen waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken, zeker nu je kind in de puberteit zit en graag zijn of haar eigen weg kiest.
Luisteren, praten en onderhandelen
Kinderen die in de puberteit komen veranderen. Als ouder moet je wel meeveranderen. De relatie tussen jou en je kind verandert ook. Je kind wordt steeds zelfstandiger en wil zich steeds meer losmaken van jou als ouder. Je moet meer ruimte geven aan een puber die zelf wil beslissen. Daarom is het extra belangrijk om in deze leeftijdsfase te luisteren en te onderhandelen met je kind.
Opvoeden met steun en aandacht
Ook al wordt je puber steeds zelfstandiger, steun van de ouders blijft zeker nodig. Probeer een evenwicht te vinden tussen controle en betrokkenheid bij je kind. Moedig je kind bijvoorbeeld aan om vrienden te maken, voor zichzelf op te komen en problemen op te lossen. Hierdoor voelt je puber zich gewaardeerd, krijgt hij zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld.
Geef veel positieve aandacht. Laat zien dat je echt belangstelling hebt. Probeer bijvoorbeeld korte gesprekken te voeren naar aanleiding van iets dat je zoon of dochter vertelt. Of over iets dat aansluit bij zijn of haar hobby's en activiteiten. Geef vaak complimenten. Daar krijgt je zoon of dochter een sterker zelfbeeld van. Onderneem ook eens leuke dingen samen. Door te zorgen voor een positieve sfeer in jullie gezin, vertelt je puber makkelijker over wat hij doet of denkt.
Grenzen en regels
Kinderen en jongeren ontwikkelen zich het beste als de omgeving duidelijk en voorspelbaar is. Het lijkt alsof jongeren zich niet aan regels willen houden. Grenzen stellen blijft belangrijk, dit geeft houvast. Ga wel in gesprek over de regels: welke regels spreken jullie af en waarom vinden jullie deze belangrijk.
Laat je zoon of dochter zelf ervaringen opdoen en geef je kind de kans om zelf problemen op te lossen. Vul niet alles in maar geef je kind de ruimte om zelf keuzes te maken en te leren. Wil je zoon bijvoorbeeld laat thuiskomen? Vraag hem dan hoe hij dat veilig kan doen. Een goede manier kan zijn om samen met vrienden naar huis te fietsen.
Stuur bij als je kind zich niet aan de regels houdt. Als dit steeds weer gebeurt, is het soms nodig om straf te geven.
Ruzie
In de puberteit kunnen jongeren behoorlijk last hebben van stemmingswisselingen. Daarbij willen ze zich afzetten tegen hun ouders en tegen de regels. Dat leidt soms tot ruzie. Het is goed om te weten dat de ruzies meestal maar tijdelijk zijn. Je speelt als ouder nog steeds een heel belangrijke rol in het leven van je kind, al laat je kind dat misschien niet merken.
Verder is het belangrijk om goed te blijven communiceren met elkaar. Als je laat zien dat je over een meningsverschil kunt praten, hoeft het geruzie geen blijvende negatieve invloed te hebben op de relatie tussen jou en je kind.
Kijk ook eens bij:
- Positiefopvoeden.nl - informatie over hoe je de basisprincipes van het positief opvoeden kunt toepassen.
- Helderopvoeden.nl - site van het Trimbos over het omgaan met pubers en alle verleidingen die ze tegenkomen.
Heb je een vraag?
-
Veelgestelde vragen
Kijk of hij eerder gesteld is
Veelgestelde vragen -
Stel je vraag
Antwoord binnen 2 werkdagen
Stel je vraag