Pedagoog

fam

Wat doet de pedagoog?

De pedagoog biedt opvoedingsondersteuning aan ouders/verzorgers en professionals. Je kan bij ons terecht wanneer er vragen zijn over de ontwikkeling en/of opvoeding. Daarnaast kunnen wij ook cursussen geven aan ouders en/of kinderen, waarbij informatie wordt gegeven en er ruimte is om ervaringen uit te wisselen.

Voorbeelden van hulpvragen:

  • Mijn kind heeft driftbuien, hoe ga ik hiermee om?
  • Mijn kind zit in de puberteit en luistert niet meer naar me, wat kan ik doen?
  • Hoe kan ik mijn kind helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen?
  • Mijn partner en ik gaan uit elkaar, hoe vertellen we dit aan de kinderen en hoe gaan wij hier als gezin mee om?
  • Hoe organiseer ik mijn gezinsleven, hoe geef ik mijn kinderen voldoende ritme en grenzen?
  • Een kind uit mijn klas heeft moeite zich te concentreren, hoe kan ik hem hierin stimuleren?
  • Hoe leer ik mijn kind veilig omgaan met social media?

Hoe werkt de pedagoog?

Informatie over pedagoog of aanmelden kan via het CJG of via de kinderopvang, peuterspeelzaal of school van jouw kind. Wanneer jouw aanmelding is besproken dat je hulpvraag het beste past bij de pedagoog, zal de pedagoog zal zo snel mogelijk contact met je opnemen voor het plannen van een kennismakingsgesprek, dit kan bij u thuis of op een locatie van het CJG. Vanaf nu is deze medewerker je vaste contactpersoon bij het CJG.

Ondersteuning bij gesprekken met het CJG

Als je het prettig vindt om steun te krijgen bij het gesprek, dan kun je een familielid, vriend(in) of kennis vragen hierbij aanwezig te zijn. Heb je niemand in je omgeving die je hierbij kan ondersteunen, maar wil je wel graag dat iemand je helpt tijdens het gesprek? Dan kun je een onafhankelijk cliëntondersteuner inschakelen. De cliëntondersteuner kan een luisterend oor bieden, je wegwijs maken, steun bieden bij de voorbereiding van een aanvraag of melding en ondersteunen bij het indienen van een klacht. Voor een onafhankelijk cliëntondersteuner neem je contact op met MEE Plus op telefoonnummer 078-7508900 of e-mailadres servicebureau@meeplus.nl.

Kennismakingsgesprek en dan?

De medewerker van het CJG onderzoekt met jou de hulpvraag, wat er nodig is om het zelf weer te kunnen en wie jou kan helpen. Om goed onderzoek te kunnen doen werken alle medewerkers van het CJG met de GIZ-methodiek (met ouders en jongeren samen bepalen hoe het gaat en wat er nodig is). In de gesprekken wordt er geluisterd naar jouw verhaal en we gaan samen op zoek naar een vorm van ondersteuning die bij jou en je gezin past. Meestal zijn een paar gesprekken voldoende om je weer op weg te helpen. Mocht je meer begeleiding nodig hebben, dan gaan we samen op zoek naar een passend aanbod.

Hulp nodig of vragen?