Stapje voor stapje naar meer vrijheid

kinderen-fietsen

Zodra je kind wat ouder wordt, wil hij of zij ook steeds meer vrijheid om er zelf op uit te gaan en de wereld te ontdekken zonder dat vader of moeder er bovenop zit. Voor ouders is dit vaak spannend. Je raakt per slot van rekening een stukje controle kwijt. Hoe ga je daarmee om?

Stapje 1: Besef dat het belangrijk is

Jouw belangrijkste rol als ouder is om je kind te begeleiden naar een leven als zelfstandige volwassene. Door je kind continu tegen alles te beschermen, ontneem je je zoon of dochter de kans om zelf dingen te ervaren. Dat is dus niet goed voor hun ontwikkeling. Stapje 1 is dus het besef dat door je kind een beetje vrijheid te geven, je precies doet wat je als ouder hoort te doen.

Stapje 2: Zoek de gulden middenweg

Als het aan je kind lag zou hij waarschijnlijk op 5-jarige leeftijd al alles zelf doen. Maar als het aan jou lag, zou alleen naar school fietsen misschien pas vanaf zijn 18e een optie zijn. De truc is natuurlijk om te zoeken naar de gulden middenweg. Je dochter vindt bijvoorbeeld dat zij al alleen kan oversteken naar de andere kant van de staat, maar dat vind jij écht nog een stap te ver. Bied dan een alternatief aan. Zeg bijvoorbeeld dat je dochter in plaats van alleen tot het eind van de straat, een rondje om het blok mag als zij dan wel op de stoep blijft. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer vrijheid je kunt geven.

Stapje 3: Houd een oogje in het zeil

Natuurlijk is het spannend of zelfs eng om je kind ineens uit het oog te verliezen zonder er direct achteraan te rennen. Dat is niet geheel onterecht want ook voor je kind is dit een nieuwe ervaring. Het ene kind zal hier te overmoedig mee omgaan, terwijl de ander halverwege ineens bedenkt dat het toch wel eng is. In beide gevallen is het goed om als ouder een paar keer een oogje in het zeil te houden. Let wel: ZONDER je ermee te bemoeien. Ingrijpen doe je alleen als er echt gevaar dreigt.

Stapje 4: Vertrouwen en loslaten

Je zult zien dat je kind die nieuwe vrijheden verrassend goed aankan. Natuurlijk zal je kind af en toe proberen de regels wat verder op te rekken. En nee, je kunt niet voorkomen dat er af en toe iets mis zal gaan. Dat is moeilijk om te accepteren. Iedere ouder worstelt daarmee. Je zult op een gegeven moment moeten vertrouwen dat je je kind voldoende hebt geleerd om zelf gevaren te herkennen en problemen te voorkomen of op te lossen.

Heel veel succes gewenst!