Tandenpoetsen: een goede gewoonte vanaf de eerste tand

Tandenpoetsen: een goede gewoonte vanaf de eerste tand

Tandenpoetsen is een belangrijk onderdeel van de algehele gezondheid van je kind. Het is dus goed om er een gewoonte van te maken dit twee keer per dag te doen. In de eerste jaren help je je kind met tandenpoetsen, maar zeker bij een bewegelijke peuter of kleuter kan dat nog wel eens een uitdaging zijn. Tot welke leeftijd en hoe help je jouw kind zijn of haar tanden goed te poetsen? 
 

Wanneer en hoe begin je?

Bij de meeste kinderen komen tussen het eerste en tweede levensjaar hun melktanden door. Vanaf het moment dat de eerste twee tanden door zijn gekomen, is het goed om te starten met poetsen. Het begint natuurlijk met de juiste tandenborstel en tandpasta. Voor de allerjongsten zijn er speciale kleine tandenborstels met zachte borstelharen en een handige ring in het handvat voor meer grip en controle. Maar er zijn ook speciale vingertandenborstels. Dit is een soort hoesje met borstelharen dat je om je vinger schuift. Ook is er speciale peuterpasta die ingrediënten bevat die goed zijn voor het gebit van je kleintje en geen fluoride bevatten.  

Vanaf 5 jaar kun je overstappen op een tandpasta met fluoride. Let op! Laat je kind na het poetsen de tandpasta wel uitspugen maar niet de mond spoelen met water. Anders heeft de fluoride namelijk nauwelijks tijd om zijn goede werk te doen.
 

Zo ga je te werk:

  • Start op de binnenkant van de onderkaak
  • Ga dan naar de buitenkant van de onderkaak
  • Sluit af met de bovenkant van de onderkaak


Herhaal dit bij de bovenkaak

Let erop dat je niet alleen de tanden zelf poetst, maar ook het tandvlees. Oefen niet teveel druk uit tijdens het poetsen en maak korte heen-en-weergaande bewegingen van boven-naar-beneden. In totaal duurt tandenpoetsen ongeveer twee tot drie minuten.
 

Zelf leren poetsen

Hoewel jij de eerste jaren leidend bent in het tandenpoetsen, is het goed om je kind al zo snel mogelijk te leren zelf ook te poetsen. Laat je kind bijvoorbeeld meekijken hoe jij het doet en leg ze daarbij het principe van de drie B’s uit (binnenkant, buitenkant, bovenkant). Vanaf een jaar of vijf laat je je kind ook lekker zelf poetsen. Dit zal zeker niet meteen helemaal goed gaan dus zorg dat jij altijd grondig napoetst. Wanneer ze ouder worden kun je het ze zelf laten doen maar blijf je er wel bij staan ter controle. Pas wanneer je zeker weet dat je kind zelf zijn tanden goed en volledig zelfstandig kan poetsen kun stoppen met helpen. Soms is dit pas wanneer je kind 10 jaar is of ouder. 
 

Afleiding

Sommige kinderen vinden het niet fijn om tanden te poetsen. Ze raken snel afgeleid, stribbelen tegen of stoppen na een halve minuut al met poetsen. Het helpt om dan een aftelwekkertje erbij te zetten. Bijvoorbeeld een kookwekker of de timer op je telefoon. Ook helpt het om je kind goed in de spiegel te laten kijken tijdens het poetsen en het steeds te laten zeggen als er een deel van de tanden goed gepoetst is. “Kijk, nu heb ik de voorkant van al mijn ondertanden gepoetst. Ik ga nu de achterkant doen.”

Houdt je kind niet van mintsmaak of het gevoel van tandpasta: probeer dan een alternatief. Zo zijn er tandpasta’s met fruitsmaak verkrijgbaar of tandenpoetstabletjes. 

Wil je er helemaal een feestje van maken? Zet dan dit tandenpoetslied op tijdens het poetsen. Zo wordt het een stuk gezelliger in de badkamer en het liedje duurt precies zo lang als een tandenpoetsbeurt.