#HierNiet

#HierNiet

Uit recent onderzoek is gebleken dat het merendeel van de jongeren het internet en social media actief gebruikt en het als een verrijking van hun sociale leven zien. Je zou het daarom misschien niet verwachten, maar het dagelijkse gebruik van social media en overige online contacten leidt bij steeds meer jongeren tot eenzaamheid en depressie. Hoe komt dat?
 

Anders online dan offline

In de jaarlijkse Week van de Mediawijsheid wordt dit jaar aandacht besteed aan ongewenst gedrag online. Het gaat dan om zaken als haatspraak, buitensluiten, kwetsende 'humor', dreigementen, scheldpartijen en andere vormen van ongewenst gedrag. Met het thema ‘#HierNiet’ roept de organisatie mensen op om online pesten. 

Het blijkt dat de anonimiteit op social media en andere online platforms leidt tot het schaamteloos delen van negatieve meningen en zelfs pesten en bedreigen in de hand werken. Iets dat veel mensen in de ‘offline wereld’ nooit zomaar zouden doen. Dat gedrag leidt vervolgens tot nog meer boze en agressieve reacties waardoor sociale contacten online uiteindelijk helemaal niet meer zo sociaal zijn. Deze negativiteit kan mensen een eenzaam en onveilig gevoel geven. Daarnaast biedt social media gebruikers de mogelijkheid alleen het mooiste van hun lichaam en de leukste momenten van hun leven te delen waardoor een beeld ontstaat dat hun leven helemaal perfect is.
 

Onzekerheid 

Zeker bij jongeren roept dit veel onzekerheid op en geeft hen het gevoel dat zij nooit zo mooi zullen zijn en nooit zo’n geweldig leven zullen hebben als die anderen. Voor jongeren (zeker de beginnende pubers) is het moeilijk te beseffen dat wat ze zien, slechts een heel klein en vaak door en door gemanipuleerd beeld is van het échte leven van die ander.

Gelukkig zijn er steeds meer influencers (iemand met een groot aantal volgers op social media en die een bovengemiddelde invloed heeft op het (koop)gedrag van die volgers) die foto’s en filmpjes delen waarom te zien is dat ook zijn cellulitis op hun benen hebben en dat hun huis een bende is. Maar helaas is dat niet genoeg om de overdaad aan beelden van perfect opgemaakte gezichten, afgetrainde lichamen, dure kleding en geweldige feesten te overstemmen. Iedereen die zijn lichaam en leven hiermee vergelijkt, zal zichzelf al snel saai en onaantrekkelijk vinden.
 

Help jongeren door die schijn heen te kijken

Zodra een kind een jaar of 13 is zal de invloed die je als ouder hebt steeds kleiner worden, en de invloed van vrienden en andere leeftijdgenoten steeds groter. Het is dus steeds lastiger om een jongere te overtuigen van het feit dat hun realiteit dé realiteit is. Preken en praten zijn dus niet altijd de manier. Maar wat dan wel?

Harde bewijzen! Bijvoorbeeld door een foto van jezelf of je kind door iemand volledig te laten bewerken. Vaak kost het niet veel meer dan een kwartier om een totaal ander beeld te laten zien. Maak het echter niet te gek. De ogen wat groter, de huidtint iets lichter, de rimpeltjes wat vager en de haren wat voller. Laat je kind de onbewerkte  en de bewerkte foto zien en vraag of ze punt voor punt willen benoemen wat er allemaal anders is.  

Of maak een collage van foto’s van de feestjes en uitjes die jullie de afgelopen jaren hebben gehad en maak daarnaast een lijstje van alle problemen, zorgen en ruzies die jullie in dezelfde periode hebben gehad. Op deze manier bewijs je hoe makkelijk het is alleen de leuke momenten te laten zien en de moeilijke momenten te verstoppen.


Investeren in échte contacten

Daarnaast is het belangrijk om je kind te motiveren om afspraken te maken met vrienden, om deel te nemen aan evenementen en erop uit te gaan en zelf dingen te ervaren in plaats van online naar de ervaringen van anderen te kijken.