Als de roze wolk uitblijft: een postnatale depressie
Postnatale depressie (ook wel postpartum depressie genoemd) komt veel voor. Uit cijfers van het Trimbos-instituut blijkt dat ongeveer een op de tien moeders hier na de bevalling mee te maken krijgt. Ondanks dit hoge cijfer wordt er niet altijd openlijk over postnatale depressie gesproken. Jammer, want het is belangrijk om te weten wat je moet doen als je denkt dat je een postnatale depressie hebt. In dit blog vertellen we wat een postnatale depressie is, hoe je de signalen herkent en wanneer het verstandig is om hulp te zoeken.
Wat is een postnatale depressie?
Een postnatale depressie is een vorm van depressie die optreedt na de geboorte van een kind. Deze vorm van depressie begint vaak enkele weken na de bevalling en kan maanden tot zelfs jaren duren. Een postnatale depressie is dus iets anders dan de 'babyblues', die meestal binnen een paar dagen of weken overgaat. Vaak heeft een postnatale depressie dan ook een grote impact op het hele gezin.
Hoe herken je een postnatale depressie?
De geboorte van een kind is een indrukwekkende gebeurtenis, die je leven tijdelijk helemaal op zijn kop zet. Naast een hoop slaapgebrek, heb je als kersverse moeder ook te maken met een enorme hoeveelheid hormonen. Je hoeft je dus niet meteen zorgen te maken als je emoties alle kanten op schieten; dit is heel normaal. Voel je je lange tijd erg neerslachtig? Ga dan bij jezelf na of je de volgende symptomen hebt:
- Aanhoudende gevoelens van verdriet of leegte
- Verlies van interesse in de wereld om je heen
- Terugtrekken uit contact met familie en vrienden
- Moeite met het vormen van een band met je baby
- Overmatige angst over de gezondheid of veiligheid van je baby
- Gevoelens van waardeloosheid of schuld
- Veranderingen in eetlust of slaappatronen
- Aanhoudende moeheid of gebrek aan energie
- Gedachten aan de dood of zelfmoord (ga naar: 113 Zelfmoord preventie voor hulp)
Postnatale depressie: wat kun je eraan doen?
Als je denkt dat je een postnatale depressie hebt, is het belangrijk om in actie te komen. Door af te wachten kunnen je klachten langer aanhouden of zelfs verergeren. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen waardoor je je mogelijk snel beter voelt.
Praat erover
Dit is vaak de moeilijkste stap, maar ook de belangrijkste. Het delen van je gevoelens met iemand die je vertrouwt kan ontzettend opluchten. Dit kan je partner zijn, een vriend(in), een familielid, of een professional zoals een huisarts of een therapeut.
Zoek professionele hulp
Je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn gezondheidsprofessionals die gespecialiseerd zijn in de behandeling van postnatale depressie. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een therapeut of een andere specialist.
Neem tijd voor jezelf
Houd in gedachten dat goed zorgen voor jezelf net zo belangrijk is als zorgen voor je kind(eren). Als je tijd neemt voor jezelf, zit je beter in je vel. Na een momentje voor jezelf kan je het leven vaak weer een stuk beter aan. Soms is een warm bad, een goed boek of een wandeling in de zon al genoeg om weer wat op te laden.
Gezonde levensstijl
Probeer gezond te eten, regelmatig te bewegen en voldoende slaap te krijgen. Voeding en slaap hebben veel invloed op je emotionele welzijn. Zo vermindert slaap de invloed van het stresshormoon cortisol en heeft het eten van groenten en fruit een positieve invloed op je stemming.
Vraag niet teveel van jezelf
Het is oké om niet alles perfect te doen. Iedere ouder maakt fouten en het is normaal dat je moet wennen aan je nieuwe rol als moeder. En ook al lijkt het op social media soms alsof andere moeders perfect zijn, is dit natuurlijk niet zo. Elke moeder ervaart ups en downs en pakt het op haar eigen manier aan. Vergelijk jezelf dus niet te veel met anderen.
Het is belangrijk om te onthouden dat het hebben van een postnatale depressie niet betekent dat je een slechte moeder bent. Het is een normaal en veelvoorkomend verschijnsel, waarvoor je je niet hoeft te schamen. Met de juiste hulp kun je je snel weer beter voelen, waardoor je hopelijk snel met volle teugen kunt genieten van het moederschap.