Help, ik heb een huilbaby!

Help, ik heb een huilbaby!

Je kon niet wachten op de geboorte van je kleine en zat helemaal op je roze wolk. En dan blijkt jouw kindje alleen maar uren achter elkaar te huilen. Binnen een paar weken ben je ten einde raad. Huilbaby's komen vaker voor dan je misschien denkt. In dit artikel lees je er meer over en geven we je een paar praktische tips om ermee om te gaan.
 

Wanneer spreek je van een ‘huilbaby’?

Het huilen van baby's is normaal en een belangrijk communicatiemiddel. Alleen hebben huilbaby's de neiging om veel meer te huilen dan andere baby's. Nu wil dat nog steeds niet direct betekenen dat jouw baby een huilbaby is. Huilbaby’s hebben vaak ook nog een aantal kenmerken die verschillen van andere baby’s. Zo zijn huilbaby’s vaak schrikachtig, lijken ze moeilijk contact te maken met hun omgeving, zijn ze overactief en beweeglijk, maar liggen ze daarnaast vaak nogal stijf in één bepaalde voorkeurshouding. Herken jij deze kenmerken in jouw baby? Neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau om dit verder te bespreken.
 

Mogelijke oorzaken

Er zijn verschillende redenen waarom een baby overmatig kan huilen. Soms komt het door lichamelijke ongemakken zoals honger, luierproblemen, pijn of ziekte. Maar ook emotionele problemen kunnen de oorzaak zijn. Let op, dat wil niet zeggen dat jullie slechte ouders zijn, maar gewoon dat jullie kindje moeite heeft om grip te krijgen op de wereld om hem of haar heen. Het  belangrijkste is om samen met een professional de mogelijke oorzaken te ontdekken en vervolgens te kijken hoe jullie je kindje kunnen helpen.

Dat zal niet altijd makkelijk zijn. Het kan een intense uitdaging zijn voor ouders om hiermee om te gaan, maar het is belangrijk om te beseffen dat je niet alleen bent. Huilbaby's zijn een relatief veelvoorkomend verschijnsel en er zijn manieren om de situatie te verbeteren.


Tips voor het omgaan met een huilbaby

  • Troosten en kalmeren: Zeker als je er zelf doorheen zit, lijkt het soms het makkelijkst om het gehuil maar gewoon te negeren. Toch is het belangrijk voor je baby dat jij er voor hem/haar bent en dat je rustig blijft. Probeer je baby te laten ontspannen door zachte geluiden te maken en te wiegen.
  • Rust en verzorging: Zorg ervoor dat je baby goed gevoed en comfortabel is. Controleer de luier regelmatig en zorg voor een rustige en veilige omgeving. Probeer de prikkels in de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Muziekjes, bewegende lampjes of een mobiel boven de wieg kunnen het huilen mogelijk verergeren. 
  • Ritme en routine: Baby's gedijen goed bij regelmaat en voorspelbaarheid. Probeer een rustig dagelijks ritme te creëren met vaste slaap- en voedingstijden.


Je hoeft het niet alleen te doen

Aarzel niet om hulp te vragen aan familie, vrienden of professionals. Het is belangrijk om af en toe even uit de situatie weg te kunnen om op te laden. Het kan zwaar zijn om voor een huilbaby te zorgen, dus neem de tijd om te ontspannen, te rusten en je eigen emotionele welzijn te bewaken. Het kan een lange, uitdagende en emotionele periode zijn. Probeer geduldig te blijven en onthoud dat het niet jouw schuld is. Het belangrijkste is om steun te zoeken, zowel bij je partner als bij mensen buiten het gezin. Met de juiste aanpak en ondersteuning kun je de last van het huilen verminderen en langzaam maar zeker een goed evenwicht vinden voor zowel jou als je baby.